top of page

THE REPLACEMENT OF HOLISTIC TREATMENT IN MODERN MEDICINE

Modern medicine has evolved into more discoveries of new drugs and new forms of treatments to cure diseases. These methods help reduce symptoms and cure illness which have helped many people. However, medicine has both risks and benefits. The benefits of modern medicine to improve health by doing what they were designed for, such as curing disease or relieving pain. However, the risks, called side effects, are something unwanted and unexpected. If you want to know how to heal ailments without using medicine or to use in conjunction with modern medicine, there are many holistic treatments to consider.


What is holistic treatment?

Holistic treatment is a form of healing that considers the whole person, which includes body, mind, spirit and emotion in the quest for optimal health and wellness. The principle of holistic treatment is based on healing the causes of disease rather than the symptoms themselves. For example, a person suffering from migraine headaches visits a holistic doctor, the doctor will take a look at all potential factors causing the headaches such as diet, sleep habits, stress and lifestyle factors. Based on the patient's medical condition, the holistic practitioner will recommend a treatment plan that may involve dietary changes but also adjust the lifestyle in order to prevent the headaches from recurring.

Which ailments are good for which holistic treatment?

Acupuncture, exercise, manual manipulation, vitamin supplements and stress reduction techniques (meditation) can be considered for chronic pain such as bad back, osteoarthritic and headaches.

Acupuncture is a main alternative treatment for chronic pain as well as sleep disorders. Studies have found that it works for many pain caused by osteoarthritic, back injuries and sports injuries.

Stress reduction techniques also play an important role in healing pain. There are many approaches to relieve stress like yoga, relaxation therapies, hypnosis, meditation, music therapy and various massage techniques.

Besides chronic pain, holistic treatments can also help chronic diarrhea, weight loss, digestive issues (IBS, leaky gut), abdominal pain and hormonal imbalances. Some natural treatment for these ailments include foods which contain probiotic or prebiotic properties. Probiotic (fermented) foods contains “good" bacteria for your gut, while prebiotic foods (onions, garlic, leeks, legumes & beans) provide the fiber and natural sugars in which to feed the good bacteria. Fish oils offer benefits in anti-inflammatory properties as well as providing good fats that your body needs for energy.


SỰ THAY THẾ CỦA PHƯƠNG PHÁP CHỮA TRỊ TOÀN DIỆN TRONG Y HỌC HIỆN ĐẠI

Y học hiện đại không ngừng phát triển cùng với sự tiến bộ trong việc tìm ra phương thức chữa trị và phương thuốc mới. Những phương pháp này được ứng dụng trên hầu hết các bệnh nhân nhằm giảm các triệu chứng bệnh và chữa bệnh. Tuy nhiên, bên cạnh những lợi ích mà thuốc Tây mang lại là những nguy hiểm tiềm tàng mà người bệnh có thể phải đối mặt. Thuốc Tây giúp cải thiện sức khoẻ của người bệnh một cách nhanh chóng, đặc biệt là các bệnh về nhiễm trùng hay đau nhức, nhưng ít ai biết rằng việc lạm dụng thuốc quá nhiều sẽ gây nên tác dụng phụ không mong muốn hay “nhờn" thuốc. 

Nếu bạn đang băng khoăng tìm kiếm muốn tìm kiếm một phương pháp chữa bệnh khác có thể thay thế việc sử dụng thuốc Tây thì “holistic treatment" chính là sự lựa chọn hợp lý.


Holistic treatment là gì?

Holistic treatment có thể tạm dịch sang tiếng việc là “phương pháp chữa trị toàn diện", là một phương pháp chữa bệnh xem xét toàn bộ các khía cạnh của con người bao gồm cơ thể, tâm trí, tinh thần và cảm xúc trong việc tìm kiếm sức khoẻ tối ưu và chăm sóc sức khoẻ. Nguyên lý chữa bệnh của “holistic treatment" là tập trung chữa trị vào các yếu tố gây bệnh. Chẳng hạn như, để chữa trị cho một người mắc chứng đau nửa đầu, bác sĩ sẽ xem xét tất cả các nguyên nhân có thể gây đau đầu như thói quen ngủ, chế độ ăn uống, stress hay vấn đề cá nhân. Dựa trên tình trạng của người bệnh, bác sĩ có thể đưa ra phương pháp điều trị hợp lý có thể bao gồm dùng thuốc và điều chỉnh lối sống của người bệnh.

Vậy những bệnh nào thì phù hợp với những phương pháp chữa bệnh nào của “holistic treatment"?

Một số bệnh đau mãn tính như đau lưng, thoái hoá khớp, đau đầu có thể sử dụng các phương pháp truyền thống như châm cứu, nắn xương khớp, tập thể dục, bổ sung vitamin và giảm stress.


Châm cứu từ lâu được biết đến là phương pháp điều trị phổ biến nhất để chấm dứt các cơn đau. Nhiều nghiên cứu đã chỉ ra rằng châm cứu vô cùng hiệu quả trong việc điều trị các cơn đau do thoái hoá khớp, chấn thương lưng hay chấn thương do tập luyện. Không chỉ châm cứu, các hoạt động rèn luyện thể chất cũng rất tốt, nó không chỉ giúp giảm đau mà còn là tăng năng lượng và tâm trạng của người bệnh. Ngoài ra các phương pháp giảm stress cũng đóng vai trò vô cùng quan trọng trong việc giảm đau như tập yoga, thưa giãn, thôi miên, nghe nhạc hoặc mát-xa.

Bên cạnh chữa trị các bệnh về đau nhức, “holistic treatment” còn được áp dụng để điều trị các bệnh như tiêu chảy mãn tính (phân có kèm máu, mủ và chất nhầy), tụt cân, sốt, đau bụng và chảy máu trực tràng. Một vài phương pháp chữa trị tự nhiên như dùng các thực phẩm hay thực phẩm chức năng có chưa probiotic. Probiotic có trong thực phẩm chứa nhiều vi khuẩn có lợi cho đường tiêu hoá và đánh bại các vi khuẩn có hại.

0 comments

Comentarios


bottom of page