BROCCOLI - BÔNG CẢI XANH

I remember when I was a kid, my mom used to force me to eat broccoli all the time. I didn’t like it. Compared to candy or any desserts, broccoli is tasteless for children. Now, more grown up, I am little bit aware about the importance of health. I start worrying about being ill so I try to focus on having a more healthy lifestyle, particularly eating healthy. I did research on the Internet and came to learn that broccoli, the most terrible food from my childhood, is one of the superfoods which brings several benefits to health. Suddenly, I feel grateful to my mom for, “forcing me to eat broccoli".

HEALTH BENEFITS

Cancer’s arch-enemy

Broccoli. People cannot miss the anti-cancer ability of this cruciferous vegetable. Broccoli contains sulforaphane that can prevent your body from cancers, particularly lung and colon cancer. To be clear, sulforaphane can inhibit the deacetylase (HDAC) which is one of the elements that cause the development of cancer cells. It has been considered as the great invention of medical treatment for cancer. Beside, the folate inside broccoli can show the impact in delaying colon, stomach, pancreatic and cervical cancers. 

Bone Health improvement

Broccoli is a good source of vitamin K that helps strengthen bones so that you can avoid the risk of bone fractures when facing accidents or getting older. Moreover, it also provides calcium to further improve bone health. 

Beauty protection

For women, the sign of aging on the skin contributes to the loss of confidence. Therefore, skin protection is of utmost importance. The antioxidants in broccoli can help protect against environmental damage from the sun and pollution. It also eliminates the wrinkles on your skin, which makes you look younger than your actual age. In addition, broccoli contains vitamin C, which contributes to the formation of collagen, a key element of skin beauty and health. Vitamin A and E are also included to make your skin look healthier. 



Digestion benefits

Constipation is a problem of the digestive system and it leads to many dangerous latencies. It is one of the causes of colon cancer, the third most prevalent cancer across the globe. Luckily, broccoli has fibers to maintain healthy bacteria in your intestines and reduce the risk of that cancer. 

Detox your body

Phytochemicals glucoraphanin, gluconasturtiin and glucobrassicin, are the super combination of ingredients found in broccoli.  They are important for the detoxification process, including activation, neutralization and eliminating the toxins piled up in your body for a long period of time. The fiber in broccoli can make daily excretion of toxins through bile and stool run better.  

Chronic diseases prevention

You cannot imagine the benefits of fiber brings to your body. It’s not only good for your digestion and detoxification, but also protect you from dangerous diseases such as heart disease, high blood pressure, diabetes, obesity, and certain gastrointestinal diseases. Broccoli can be almost be called the medicine to reduce the risk of blood pressure, low cholesterol levels as well as to improve insulin sensitivity. 

WHAT IS THE RIGHT WAY TO USE BROCCOLI?

Although no one can deny the benefits that broccoli can give, eating in the wrong way can make you waste the nutrition in this cruciferous vegetable. To maintain the vitamins and minerals in broccoli, you can put unwashed broccoli into the crisper drawer of your fridge and make sure that it is stored in loose or perforated plastic. Moreover, broccoli can get moldy and limp when wet so you really only need to wash it when you want to use it.

---

Nhớ hồi nhỏ, mẹ cứ hay bắt tôi ăn bông cải xanh. Tôi chả thích tí nào! So với kẹo hay đồ ngọt, bông cải xanh không có tí mùi vị gì đối với trẻ con. Bây giờ trưởng thành hơn, tôi có thêm ý thức về tầm quan trọng của sức khỏe. Tôi bắt đầu lo lắng về bệnh tật nên tôi cố gắng tập trung vào việc xây dựng một lối sống lành mạnh hơn, đặc biệt là ăn uống lành mạnh. Tôi nghiên cứu trên mạng và đọc về bông cải xanh - thức ăn khủng khiếp nhất thời thơ ấu của tôi, lại là một trong những siêu thực phẩm mang lại vô số lợi ích cho sức khỏe. Đột nhiên, tôi cảm thấy biết ơn mẹ đã “có công" ép mình ăn bông cải xanh. 

LỢI ÍCH VỚI SỨC KHOẺ

Kẻ thù không đội trời chung với ung thư

Bông cải xanh - người ta không thể bỏ qua khả năng chống lại bệnh ung thư của cây họ cải này. Bông cải xanh chứa nhiều sulforaphane có thể bảo vệ cơ thể khỏi bệnh ung thư, đặc biệt là ung thử phổi và ung thư đại tràng. Cụ thể hơn, Sulforaphane cản trở deacetylase (HDAC) là một trong những yếu tố hình thành nên sự phát triển của tế bào ung thư. Đây được coi là phát minh lớn trong việc điều trị ung thư. Bên cạnh đó, axit folic trong bông cải góp phần gây trở ngại trong việc phát triển bệnh ung thư đại tràng, bao tử, tuyến tuỵ và cổ tử cung.

Cải thiện Xương

Bông cải xanh là nguồn cung cấp dồi dào vitamin K giúp xương thêm rắn chắc giúp bạn tránh được nguy cơ gãy xương khi phải đối mặt với tai nạn hay khi già đi. Hơn nữa, bông cải còn cung cấp thêm calcium để hỗ trợ chăm sóc xương của chúng ta.

Bảo vệ sắc đẹp

Đối với phụ nữ, dấu hiệu tuổi tác xuất hiện trên da là một vấn đề vô cùng lớn mà có thể dễ dàng đánh mất đi sự tự tin. Vì thế, bảo vệ làn da vô cùng quan trọng. Chất chống oxi hoá trong bông cải xanh có thể giúp bạn chống lại những tác nhân từ môi trường có thể làm hại da như ánh mặt trời và khói bụi ô nhiễm. Nó còn giúp giảm bớt nếp nhăn trên da khiến bạn trông trẻ hơn tuổi thực. Ngoài ra, bông cải xanh chứa vitamin C, góp phần vào việc hình thành collagen, một yếu tố quan trọng cho làn da khỏe đẹp. Vitamin A và E trong bông cải còn giúp làn da của bạn trông tươi tắn và khoẻ mạnh hơn.



Lợi ích trong tiêu hoá

Táo bón là một vấn đề của hệ tiêu hoá và nó có thể dẫn đến những bệnh nguy hiểm tiềm tàng. Đây là một trong những nguyên nhân của ung thư đại tràng - ung thư phổ biến thứ 3 trên toàn cầu. May mắn thay, bông cải xanh chứa chất xơ có thể duy trì những lợi khuẩn trong ruột và giảm nguy cơ mắc bệnh ung thư.

Thải độc cơ thể

Phytochemicals glucoraphanin, gluconasturtiin and glucobrassicin là sự kết hợp của các thành phần tìm thấy trong bông cải xanh. Chúng rất quan trọng trong quá trình thải độc, bao gồm sự kích hoạt, trung hoà và loại bỏ độc tố tích tụ lâu trong cơ thể trong thời gian dài. Chất xơ trong bông cải xanh hỗ trợ bài tiết chất độc hằng ngày.

Ngăn chặn các bệnh mãn tính

Bạn không thể tưởng tượng hết được những lợi ích của chất xơ mang đến cho cơ thể bạn. Không chỉ tốt cho hệ tiêu hóa và giải độc, chất xơ còn bảo vệ bạn khỏi những căn bệnh nguy hiểm như bệnh tim, huyết áp cao, tiêu đường, béo phì và các bệnh đường tiêu hóa khác. Bông cải xanh có thể được coi như một liều thuốc giảm nguy cơ huyết áp, giảm nồng độ cholesterol cũng như cải thiện độ nhạy insulin.

ĂN BÔNG CẢI XANH THẾ NÀO LÀ ĐÚNG CÁCH?

Mặc dù không ai có thể phủ nhận những lợi ích của bông cải xanh, nhưng ăn không đúng cách có thể làm lãng phí chất dinh dưỡng trong cây rau họ cải này. Để giữ lại vitamin và chất khoáng trong bông cải, bạn nên cất bông cải xanh chưa rửa vào tủ lạnh trong ngăn bảo quản rau xanh và phải đảm bảo rằng chúng được đựng trong túi rộng hoặc có lỗ thoát khí. Hơn nữa, bông cải có thể trở nên mềm hoặc bị mốc khi tiếp xúc với nước. Vậy nên tốt nhất, bạn chỉ nên rửa sạch trước khi chế biến thôi nha.

© 2018 by Julia P.T. Created with Wix.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black TripAdvisor Icon