top of page

IS YOUR TODDLER A FUSSY EATER? - CON CỦA BẠN CÓ BIẾNG ĂN?

Picky eating can prevent normal growth in children, as they are not getting the nutrition their bodies need to heal and grow. It is not difficult to catch an image of tired moms begging or yelling and using all her “tricks" just to make their child eat a spoonful of rice or some vegetable. However, after many attempts to persuade them, moms just receive a firm refusal to eat each time. Eventually every meal becomes a “nightmare” and dreaded by parents. What are some reasons your kid is a fussy eater?Fussy eaters and stress for moms! 

Children, like adults, need a varied menu with different kind of foods to get all the vitamins and minerals they need. But most kids do not like many vegetables and some are very picky and refuse to eat anything except the same 2-3 things like white rice, chicken, and pasta. This causes a lot of stress for parents! Many parents think that only expensive foods like chicken, beef, pork,...are good for toddlers and they just cook it in the same way each time, which can bore kids. Fussy eaters are also not open to trying new and different flavors and textures. Does this sound familiar? Factors that contribute to fussy eaters can be:

Junk food and snacks before meals

Snacks, candies and soft drinks are attractive in children’s eyes and parents usually have a hard time saying, “no” when being badgered by their kids. It’s also very tempting to ‘bribe’ kids with treats. These types of food are high in sugar, preservatives and artificial coloring, with very little nutrition and can lead to obesity as well as poor eating habits. Having packaged snacks, candies and soft drinks before meals gives a full feeling, so kids don't want to eat their main meal. In addition, kids can become ‘addicted’ to junk foods and packaged foods and natural food may no longer taste “good”.Forcing to eat more

Many parents think that the more children eat, the more nutrients they will absorb. However, quality is more important than quantity. It is more beneficial to eat nutrient-rich foods in smaller quantities than lots of low nutrient foods. Force feeding will create a reflex of fearing or dreading meals and food. Furthermore, eating large amounts of food can lead to fat accumulation in body, and obesity.

Mandala has some suggestions to make meals more enjoyable for kids while at the same time giving the best nutrition.


Splitting meals

Children's stomachs are very small so they cannot absorb a large amount of food at one time. Therefore, separating one meal into 2 smaller meals allows kids to eat faster and finish their food, thereby giving them confidence and motivation about eating well.


Creative presentations

Kids are attracted by cute and colorful things, so creatively making different shapes and mixing different types of ingredients to add color to a dish can be more appealing to fussy eaters.


Snacks made from healthy fruits and vegetables

Fruits and vegetables can be used as snacks instead of chips, crackers and other packaged goods. Bananas and strawberries can be blended with yogurt to make frozen yogurt ice-creams. Watermelon or melons can be cut into fun shapes. Different fruits and vegetables can be put into a juicer to make a glass of delicious juice.Biếng ăn là một trong những nguyên nhân khiến trẻ chậm lớn và cơ thể phát triển không bình thường. Không khó để bắt gặp hình ảnh các bà mẹ ngao ngán mất cả hàng tiếng đồng hồ đẩy xe dạo cả khu phố hay bày tất cả trò chơi, giở đủ mọi “món nghề" chỉ để các bạn nhỏ ăn một vài thìa cơm hay một vài mẩu rau củ. Tuy nhiên dù đã thử mọi cách nhưng bạn vẫn chỉ nhận lại những cái cái lắc đầu để rồi giờ ăn của bọn trẻ đã trở thành “cơn ác mộng” đối với bậc phụ huynh. Vậy đâu là nguyên nhân khiến bé yêu lại sợ ăn đến vậy?


Thức ăn không hợp khẩu vị

Trẻ nhỏ cũng như người lớn, cần một thực đơn đa dạng và phong phú. Một số bà mẹ cho rằng, chỉ những thức ăn các loại đắt tiền như, thịt gà, thịt bò, thịt heo nạc,... mới tốt và chỉ chế biến theo một kiểu nhất định sẽ khiến trẻ bị ngán và không muốn ăn.


Cho trẻ ăn vặt trước bữa chính

Bánh kẹo và nước ngọt thường rất hấp dẫn trong mắt trẻ thơ. Là cha mẹ ai cũng thương con và chiều con nên thường khó từ chối khi trẻ đòi ăn vặt trước bữa ăn. Bánh kẹo và các loại nước ngọt chính là nguyên nhân tạo cảm giác no bụng, khiến trẻ không muốn ăn.


Ép ăn

Một số bà mẹ nghĩ rằng trẻ ăn càng nhiều sẽ càng tốt nên thường có tâm lý ép trẻ ăn thật nhiều. Những đứa trẻ ngay từ nhỏ đã bị “nhồi nhét" lâu dần sẽ sinh ra phản xạ sợ và chán ăn. Biểu hiện thường thấy ở các bé là ăn lâu, ngậm, mút thức ăn trong miệng. Vậy, “Làm sao có thể cung cấp đủ chất dinh dưỡng cho trẻ khi trẻ biếng ăn?” là một trong những câu hỏi lớn được các bà mẹ quan tâm. Thấu hiểu được nỗi lo lắng này, Mandala có một vài gợi ý nhỏ cho các mẹ giúp các bé hứng thú hơn với mỗi bữa ăn mà vẫn đảm bảo cung cấp được lượng chất dinh dưỡng cần thiết.Chia nhỏ bữa ăn

Dạ dày của trẻ rất nhỏ nên không thể hấp thụ một lượng lớn thức ăn cùng một lúc. Vì vậy, các mẹ có thể chia nhỏ bữa bữa ăn ra thành nhiều bữa mỗi ngày để đảm bảo cung cấp đầy đủ chất dinh dưỡng cho bé mà không khiến trẻ bị ngấy.


Thiết kế rau củ thành hình bắt mắt

Trẻ em thường bị thu hút bởi những hình ảnh dễ thương đầy màu sắc sặc sỡ, vì vậy các mẹ có thể sử dụng các dụng cụ hình hoa, ngôi sao, động vật để cắt rau củ và chế biến các món ăn bé yêu thích.


Cho trẻ dùng các loại thực phẩm hoặc thức uống được chế biến từ trái cây và rau củ

Trái cây có thể dùng như một hình thức bổ sung chất dinh dưỡng cho các bé trong các bữa ăn nhẹ vào buổi chiều hoặc buổi tối, các mẹ có thể “biến tấu" các loại trái cây giàu vitamin như chuối hoặc dâu thành những que kem tươi ngon. Ngoài ra, các mẹ cũng có thể chế biến các loại nước ép dinh dưỡng với nhiều hương vị khác nhau từ trái cây và rau củ để kích thích cảm giác ngon miệng, giúp bé ăn hứng thú với việc ăn uống hơn nhé.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page